Is het dimmen van een LED lamp met een gewone dimmer mogelijk?
Ja, het is theoretisch mogelijk om een LED-lamp te dimmen met een gewone dimmer, maar het is sterk aan te raden om een speciale LED-dimmer te gebruiken voor optimale prestaties. Dit heeft te maken met het feit dat gewone dimmers, ook wel conventionele dimmers genoemd, meestal slechts één dimmethode ondersteunen, zoals fase aansnijding (RL) of fase afsnijding (RC). Deze methoden zijn specifiek geschikt voor bepaalde soorten lampen (zowel conventionele als LED, 230V of 12V lampen, enzovoort).
Een LED-dimmer, daarentegen, biedt veel meer flexibiliteit, omdat deze zowel fase aansnijding als fase afsnijding (RLC) ondersteunt. Hierdoor kun je allerlei soorten lampen, zowel conventioneel als LED, soepel dimmen zonder problemen. Het gebruik van een LED-dimmer zorgt voor een betere compatibiliteit en een meer nauwkeurige dimregeling voor LED-verlichting. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een Busch Jaeger LED-dimmer te gebruiken of kiezen voor een Noxion duo dimmer LED.
Het gebruik van een speciale LED-dimmer wordt sterk aanbevolen om ervoor te zorgen dat je LED-lampen optimaal kunt dimmen en om mogelijke problemen of flikkeringen te voorkomen die kunnen optreden bij het gebruik van een gewone dimmer voor LED-verlichting. Je kunt LED-dimmers vinden en bestellen via de bijgevoegde link.
Houd hier rekening mee, wanneer je 12V LED wil gaan dimmen!
Bij het dimmen van 12V LED-verlichting is het belangrijk om rekening te houden met het voltage. In ons reguliere stroomnetwerk hebben we een standaard voltage van 230V (hoogspanning). Voor 12V-verlichting is het nodig om deze 230V spanning eerst om te zetten naar 12V laagspanning, en dat gebeurt met behulp van een dimbare LED-transformator of trafo. Deze transformator wordt vervolgens aangesloten op een 230V dimmer. Je kunt verschillende soorten transformatoren bekijken en bestellen via de meegeleverde link.
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de transformator compatibel is met de LED-verlichting die je wilt aansluiten. Deze informatie staat meestal duidelijk vermeld op de transformator, bijvoorbeeld als "Halogeen / LED". Specifieke soorten LED-lampen zoals GU5.3 LED-lampen, G53 LED-lampen, GU4 LED-lampen en G4 LED-lampen werken allemaal op 12 Volt en vereisen deze specifieke dimming setup met een transformator en dimmer. Het correct matchen van de componenten is cruciaal voor een soepele en efficiënte dimming van 12V LED-verlichting.
Led dimmen bij 230V Lampen?
Bij 230V LED-lampen gebeurt het dimmen met behulp van ingebouwde elektronica in de lamp zelf. Deze elektronica transformeert de standaard netspanning van 230V naar de vereiste 12V laagspanning die nodig is om de LED-lamp te laten functioneren. Dit interne proces kan worden beschouwd als een soort interne mini-transformator in de lamp, waardoor de LED-lamp direct kan werken wanneer deze wordt aangesloten op het gewone stroomnetwerk.
Een belangrijk aandachtspunt bij 230V LED-lampen is om te controleren of de specifieke lamp daadwerkelijk dimbaar is. Dit kun je meestal vinden in de productspecificaties van de lamp, maar het wordt vaak ook aangegeven met een "dimbaar" icoontje op de productfoto. Als een lamp dimbaar is, betekent dit dat je de helderheid ervan kunt aanpassen met behulp van een geschikte dimmer.
Enkele van de meest gangbare soorten dimbare LED-lampen die rechtstreeks op het 230V stroomnet kunnen worden aangesloten, zijn onder andere GU10 LED-lampen, E27 LED-lampen, E14 LED-lampen en sfeervolle LED-filamentlampen (retro lampen). Deze lampen maken het mogelijk om de lichtintensiteit te regelen en de gewenste sfeer in een ruimte te creëren met een compatibele dimmer.
Meerdere Led lampen aansluiten op één Led dimmer?
Ja, het is mogelijk om meerdere LED-lampen aan te sluiten op één LED-dimmer. De mogelijkheid om dit te doen hangt af van het vermogen (wattage) van de LED-dimmer. Hier zijn twee belangrijke tips om ervoor te zorgen dat je meerdere lampen optimaal kunt dimmen zonder flikkeringen in het licht.
Tip 1: Minimale belasting controleren
Bij het dimmen van LED-verlichting is het essentieel om te kijken naar de minimale belasting die de LED-dimmer vereist. Bijvoorbeeld, als de minimale belasting van de dimmer 4 watt is, en je hebt LED-lampen met een lager wattage, bijvoorbeeld 3 watt, dan zal de dimmer mogelijk niet goed werken. Dit geldt ook wanneer je meerdere LED-lampen aansluit. Als je bijvoorbeeld vier LED-lampen van 4 watt elk hebt (totaal 16 watt), mag de minimale belasting van de dimmer niet lager zijn dan 16 watt.
Tip 2: Maximale belasting niet overschrijden
Het is ook van groot belang dat het totale wattage van alle aangesloten LED-lampen niet hoger is dan de maximale belasting (wattage) van de dimmer. Het is zelfs aan te raden om iets onder het maximale belasting te blijven, bijvoorbeeld 10% lager, om te voorkomen dat de belasting de limiet overschrijdt tijdens stroomfluctuaties. Als je bijvoorbeeld een LED-dimmer hebt met een bereik van 2-100 watt, dan kun je bijvoorbeeld 23 LED-lampen van 4 watt elk op de dimmer aansluiten zonder de maximale belasting te overschrijden.
Hoe sluit ik een Led dimmer aan? Wij leggen het je uit!
Het eenvoudigste scenario voor het aansluiten van een LED-dimmer met 3 draden vereist slechts enkele basisstappen en geen verdere accessoires. In dit geval heb je LED-lampen, een dimmer en het lichtpunt waar de stroomkabels van het 230V-stroomnetwerk zich bevinden. Hier is hoe je deze installatie uitvoert:
-
Schakel de stroom uit om veilig te kunnen werken.
-
Verbind de bruine fasedraad (L) van het stroomnetwerk met de LED-dimmerschakelaar via de L / L1 ingang. Dit doe je met behulp van een extra fasedraad en een lasklem of kroonsteentje.
-
Koppel de blauwe nuldraad (N) van het stroomnetwerk aan de nuldraad van de lamp(en). Je kunt hiervoor een lasklem of kroonsteentje gebruiken met het juiste aantal aansluitpunten, afhankelijk van hoeveel lampen je op hetzelfde lichtpunt wilt aansluiten.
-
Verbind de LED-dimmerschakelaar en de lamp(en) met zwarte schakeldraden. Deze draadjes koppel je aan elkaar met behulp van een lasklem of kroonsteentje met het benodigde aantal aansluitingen.
-
Nadat alles is aangesloten en gecontroleerd, kun je de stroom weer inschakelen en genieten van het gedimde licht!
Dit is een basisinstallatie voor het aansluiten van een LED-dimmer met 3 draden zonder extra accessoires. Het is belangrijk om altijd voorzorgsmaatregelen te nemen en de stroom uit te schakelen voordat je aan elektrische installaties werkt om ongelukken te voorkomen.